Skip to main content

Що засмучує Духа Святого?

“Тому то, неправду відкинувши, говоріть кожен правду до свого ближнього, бо ми члени один для одного. Гнівайтеся, та не грішіть, сонце нехай не заходить у вашому гніві, і місця дияволові не давайте! Хто крав, нехай більше не краде, а краще нехай працює та чинить руками своїми добро, щоб мати подати нужденному. Нехай жадне слово гниле не виходить із уст ваших, але тільки таке, що добре на потрібне збудування, щоб воно подало благодать тим, хто чує. І не засмучуйте Духа Святого Божого, Яким ви запечатані на день викупу. Усяке подратування, і гнів, і лютість, і крик, і лайка нехай буде взято від вас разом із усякою злобою. А ви один до одного будьте ласкаві, милостиві, прощаючи один одному, як і Бог через Христа вам простив!” Єф. 4:25-32

Ісус Христос закликає віруючих людей до святого життя. І хоча земля наповнена гріхом, злом і спокусами – це можливо, якщо ми в Христі Ісусі, а Він у нас, але це є тоді, коли Дух Святий із своїм престолом займає належне місце у нашому дусі, душі і тілі.

Отже, я хочу сьогодні говорити про те, що засмучує Духа Святого, і в кінці ми подивимось, що приємно Духу Святому.

1. Неправда засмучує Духа Святого

Кожен може сказати, що є різна неправда, і це так. Є неправда:
- щоб заволодіти чужим
- щоб урятувати життя
- щоб погубити життя
- щоб зробити прикрість
- щоб ввести в оману
- щоб не видати таємницю
- щоб уникнути неприємності
І є інші причини задля чого люди говорять неправду.
Різна мотивація цієї неправди.
Різні наслідки після сказаної неправди.
Але навіть якщо в нас найблагіші наміри і пробуємо досягнути їх завдяки неправді – це засмучує Духа Святого. Писання говорить: “Всяка неправда – гріх” 1Ів. 5:17
Чому люди так легко говорять неправду. Основна причина – хочуть уникнути відповідальності. Хочуть розрядити складну ситуацію. Але ж це тимчасовий ефект, приходить день, коли все стає явним. Наговорив на когось неправду – приходить день, коли це стає відоме. Зрадив, сказавши неправду, приходить день – і це стає відоме, і так все інше. В нашому народі є прислів'я “Неправдою світ пройдеш, а назад не повернешся”.
Коли подивитися, за що ми вилучаємо більшість людей, – це лукавство, – вчинять гріх і приховують, говорять різні небилиці, але воно стає явне.
А коли б людина щиро визнала вину, покаялася – їй люди б простили, простив би і Бог, Який чекає покаяння людини.
Отже, запам'ятаємо: неправда засмучує Духа Святого.

2. Гнів засмучує Духа Святого

Гнів – це одна з негативних якостей, якої непросто позбутися, але з нею легко боротися і перемагати.
Які причини спонукають людину до гніву:
а) несправедливість;
б) образа;
в) кривда;
г) неправда.
Є й інші чинники, які викликають або збуджують гнів. І майже завжди гнів закликає до помсти. Та повинні пам'ятати брати та сестри, що “Гнів людський не чинить правди Божої” Якова 1:20
Отже, гнів – це гріх. А гріх роз'єднує наш зв'язок з Богом, а це значить, що він засмучує Духа Святого. Наслідки гніву, який панує в людині, тяжкі – Саул у гніві декілька раз пробував убити Давида.
Можна говорити про інших людей, імена яких є в Біблії, і вони проявляли гнів. Якщо кожен із нас проаналізує своє життя, то побачить ті помилки, які були вчинені в гніві.
“Гнівайтесь, та не грішіть” Єф.4:26
Апостол знав дві речі:
Перше, що людину часто може привести до гніву несправедливість або порушення Закону Мойсея. Але так, як людський гнів не чинить правди Божої, то навіть неначе справедливий гнів, якщо він розгориться, приведе до гріха і засмучування Духа Святого.
Друге, що євреї знали писання і в Пс. 4, 5 говориться: “Гнівайтеся та не грішіть; на ложах своїх розмишляйте у ваших серцях, тай мовчіть”.
Отже, коли гнів не дійде до язика, то не вчинить гріха.
Крім того, апостол Павло зазначає, що коли гнів досягнув язика, ми засмутили Духа Святого, і що саме небезпечне – дали місце дияволу. А вже він тоді старається ввести віруючу людину в інші гріхи.

3. Злодійство засмучує Духа Святого

Що таке злодійство? Це бажання і реалізація чужого майна, чужими матеріальними цінностями, інтелектуальними цінностями і багато іншого. В Законі Мойсея було дуже серйозне слово – це 8 Заповідь: не кради. Отже, злодійство заборонене Богом народу Ізраїлю. (Вихід 20)
І знову, коли ми говоримо про крадіжку, вона робиться з різних мотивацій.
Наприклад, голодний краде шматок хліба; багатий краде, щоби ще збагатитись. Крадуть те, що здається нікому непотрібне, і крадуть те, без чого не обійтись. Але в Писанні нема малого і великого злодійства, правильного і неправильного, т.д. Закон каже: не кради.
Не кради, бо це засмучує Духа Святого.
Тому я хотів би зазначити одне: не тішмо себе, що ми взяли нічиє, якщо це не наше, то ми вкрали. Нічийого нема.

4. Гниле слово – засмучує Духа Святого

Колись в часи Радянського Союзу були слова цензурні і нецензурні. Ці гнилі слова називались нецензурними, їх не було в книгах, на радіо, телебаченні, офіційних розмовах. Отже, суспільство саме дбало про чистоту мови.
Сьогодні все змінилось. Суспільство не дбає про це. Але незалежно від того дбає суспільство чи не дбає – Господь дбає, і гнилі слова засмучують Духа Святого.
Наша мова завжди повинна бути чистою. Єф. 6:19-20 “...і за мене, щоб дане було мені слово відкрити уста свої й зо сміливістю провіщати таємницю Євангелії, для якої посол я в кайданах, щоб сміливо про неї звіщати, як належить мені”.
Що таке гнила мова? Це не тільки нецензурні слова чи брутальні слова, це і пусті слова, які не мають певного значення, або двозначні слова, які свідомо сказані, щоб викликати у людини гріховні думки.
Отже, всі ці слова – гидота перед Богом. Мат.12:36 “За всяке пусте слово люди дадуть відповідь”.
Виникає питання: як жити?
Найперше, щоб звільнитись від цих негативних якостей, якщо вони нас переслідують, потрібно молитися. Молитва приведе нас до усвідомлення гріховності в наших думках, і ми зможемо покаятися. Причім молитва не похапцем, а повна розповідь Господу про те, що нас мучить і визнання цього.
Друге, якщо було щось подібне вчинене, навіть якщо, здається, ніхто не знає – виправити це, щоб мати підставу на повне прощення.
Третє, практикувати те, що приємно Духу Святому.
“А ви один до одного будьте ласкаві, милостиві, прощаючи один одному, як і Бог через Христа нам простив” (Єф.4:32.)
Отже, огляньтесь кругом себе, чи всім братам і сестрам ви пробачили? Подивімося один на одного і роздумуймо, чи я до всіх ласкавий, чи я до всіх милостивий.
І не засмучуймо Духа Святого!
Д-р. Романюк Іван Миколайович