Skip to main content

Історія

Євангельсько-баптистський рух на Львівщині розпочався на початку ХХ сторіччя. Імена перших віруючих баптистів: Микола Козак, Петро Олишко, Микола Лютий, Григорій Домашовець, Григорій Пиріг з родинами та інші.
Перша Євангельсько-Баптистська церква була започаткована в с. Вольдорф Городоцького повіту Олексою Підгорецьким (1878-1944), а потім, стараннями його родини, виникла наступна громада в с. Забір`я, Равського повіту.
Найбільший внесок в розвиток Євангельсько-баптистського руху в Галичині зробив проповідник Іван Підгорецький – це відзначають усі дослідники цього руху в Галичині.
Об`єднання Євангельсько-Баптистських церков в Галичині почало існувати з 1925 року, після проведення першої конференції, на якій був вибраний комітет об`єднання у складі: Іван Петраш – голова, П.Олишко, М. Долинський, І. Підгорецький та І. Кубрин.
Надалі кожного року відбувалися з`їзди баптистів Галичини.
В 1930 році відбувся Перший З`їзд молоді Галичини, на якому І. Підгорецький був обраний головою гуртків молоді.
Кожного року відбувались з`їзди і конференції об`єднання, молоді, сестер, недільних шкіл. Але війна порушила цей мирний хід.

Церковна Рада УЄБЦ в Галичині 1934 р. Сидять зліва до права: І. Кубрин, В. Перетятко, Л. Жабко-Потапович, Г. Домашовець. Стоять зліва до права Г. Гладкий, І. Підгорецький і М. Цьох.


20 серп¬ня 1939 р. в селі Кам'янка-Мілява, Равського повіту, відбувся останній з'їзд української баптистської молоді в Галичині.
В роки війни багато служителів із Галичини було примусово вивезено до Німеччини на фабричну та сільсько-господарську працю.
В 1944р. проходить об'єднання Баптистів, Євангельських Християн, Християн віри Євангельської. Зросла, кількість членів і служителів, і змінився їх національний склад.
Старшими пресвітерами Львіського об’єднання були такі брати: брат С. Бритчук, брат В. Андрущенко, брат А. Грітченко, брат Є. Мазін, брат Г. Горошко, брат В. Глуховський, брат . Б. Білас, брат В. Матвіїв.
У 1994 році на позачерговій конференції старшим пресвітером церков ЄХБ Львівської області було обрано І.М. Романюка. Він виконує це служіння до 2017 року.
Станом на 1 березня 2010 року ЛООЦЄХБ налічує 70 церков в яких 4033 членів.
При ЛООЦЄХБ діє благодійна місія «Благовісник Галичини». Функціонує вищий навчальний заклад Українська Баптистська Теологічна семінарія.
Друковане видання об’єднання - інформаційно-духовний часопис «Благовісник Галичини».