Друк
PDF

Інтерв’ю голови ВСЦЄХБ В’ячеслава Нестерука

«…Гуртуйтеся, бо в нас свята праця»

21 лютого 2012 року, В’ячеслав Васильович Нестерук, у рамках своєї поїздки по Західній Україні, відвідав Львівську область.
Незважаючи на щільний графік зустрічей, він знайшов час для інтерв’ю інформаційному відділу обласного об’єднання. Ось про що в ньому йшлося:

- В’ячеславе Васильовичу, розкажіть, будь ласка, про загальний стан справ у Всеукраїнському Союзі Церков Євангельських християн баптистів на даний час.
Нам випала можливість жити в умовах релігійної свободи, при якій церквам нашого братства відкриті широкі можливості для звершення різнопланового служіння. Тому сьогодні більшість церков виконують багато праці на ниві Божій. Незважаючи на те, що на даному етапі спостерігається спад кількісного росту членства в церквах, ВСЦЄХБ, на мій погляд, зараз єдиний, як ніколи. Ми виробили чітке бачення до якого церкви починають прислухатися і згуртовуються навколо нього, щоб спільно досягати людей для Христа.

- То, яке ж бачення Союзу на майбутнє і яка стратегія його виконання?
Після останнього З’їзду було створено стратегічний комітет ВСЦЄХБ. Члени цього комітету молилися, закладали піст, радилися з багатьма досвідченими служителями і виробили наше бачення, цілі і стратегію, які були затверджені на раді Союзу. Детальний опис бачення та стратегічні цілі можна знайти на сайтах Союзу www.ecbua.info, www.pastoronline.org.ua. Я лише зазначу, що наше бачення зорієнтоване на примноження членства та церков в нашому братстві. Для цього потрібно іти до людей, запрошувати їх на богослужіння, організовувати в громадах малі групи з вивчення Біблії. В цьому повинні бути задіяні і пастори, і диякони і молодь… Стратегічний комітет дуже активно співпрацює з церковними лідерами в напрямку створення малих груп.


- Яке ваше ставлення до використання подій державного масштабу (я маю на увазі ЄВРО - 2012) в цілях благовістя? Які проекти планує здійснити Союз під час цього чемпіонату?
Моє ставлення абсолютно позитивне. Коли в міста нашої країни на цілий місяць приїде багато різних людей, щоб дивитися футбол, то вони будуть мати багато вільного часу. За безпекою цих людей і порядком на вулицях буде слідкувати багато міліції, там будуть медики, там буде студентство, там будуть продавці, а чому християни мають сидіти вдома?
Звичайно, наша християнська спільнота, особливо молодь, візьме активну участь в тому, щоб свідчити про Христа під час чемпіонату. Вже досить давно в Україні працює спеціальний проект «Дорожче за кубок», мета якого впливати на Європу за допомогою ефективних методів благовістя в ході найбільшого Європейського турніру з футболу Євро-2012. Організаторами проекту визначено десятки різних напрямків для благовістя туристам та місцевим жителям. Серед них: служіння біля стадіонів, соціальні фан-зони, дитяче і підліткове служіння, праця з сиротами. Я повністю підтримую цей проект. Дай Бог сили і сміливості всім волонтерам, які візьмуть в ньому участь. Християни не йдуть туди, щоб задовольняти свої амбіції чи зав’язувати зв’язки для виїзду до Європи, вони підуть до людей, щоб виконати Велике Доручення Ісуса Христа.

- В серпні у Львові має відбутися IV Всеукраїнський конгрес ЄХБ. Як відбувається його підготовка на рівні ВСЦЄХБ? Якою буде програма конгресу?
При ВСЦЄХБ створений спеціальний організаційний комітет для підготовки Конгресу. Мені дуже подобається як працюють ці люди. Вони вже мають чорновий варіант програми і працюють над її уточненням. В програмі буде багато чудових проповідей, співу, євангелізаційних заходів. Очікуємо, що в конгресі візьме участь Віктор Гамм – голова правління християнського центру «Відродження», Джонні Хант – екс-президент Південної Баптистської Конвенції США та когорта наших провідних братів-служителів.
Я особисто зараз об’їжджаю всі області України, де зустрічаюся з регіональними пасторами і доношу до них інформацію про майбутній Конгрес. Я також наголошую, що нам потрібна фінансова підтримки від церков, бо хочемо щоб ця подія була проведена на високому рівні і послужила для піднесення духа нашим віруючим та на славу Богові. Ми також уже надрукували квитки (на проживання та харчування) і передали їх в області, для того, щоб ті хто їхатиме на Конгрес могли їх завчасу придбати.
Отже, підготовка до Конгресу іде успішно. Це буде чудова подія для українських віруючих і для міста Львова в тому числі.

- Яка мета Ваших візитів до обласних об’єднань?
По-перше, це інформування регіональних пасторів в областях про майбутній Конгрес. По-друге, я, від імені керівництва Союзу, хочу говорити з пасторами областей про фінансову підтримку для ВСЦЄХБ, яка є необхідною для здійснення нашої праці. Третє, в обласних об’єднаннях я представляю бачення, цілі і стратегію ВСЦЄХБ, щоб ключові служителі знали куди і як ми рухаємося, передавали це бачення місцевим віруючим і включалися в спільне ціленаправлене служіння. В ідеалі все мало б бути так: старші пресвітери доносять прийняті Союзом рішення регіональним пасторам, а ті, в свою чергу пасторам церков свого регіону. Не пізніше, як через два тижні, інформація з Центру повинна прийти до кожної церкви, а це можливо зробити тільки через регіональних пресвітерів. І четверте, я з радістю відвідую церкви, спілкуюся з служителями і членством і це приносить взаємну користь.

- Як Ви оцінюєте співпрацю Львівського обласного об’єднання з Всеукраїнським Союзом Церков Євангельських християн-баптистів?
Я дуже задоволений співпрацею з Львівським обласним об’єднанням. Для цього є вагомі причини. Перша, старший пресвітер області, Іван Миколайович Романюк, є моїм заступником в Західному регіоні і завжди присутній на Союзних нарадах та засіданнях. Друга, в області майже ніколи немає ніяких церковних проблем, які б я мусив їхати вирішувати, я приїжджаю сюди в основному для звершення священнодій або з нагоди якогось свята. Третя, ВСЦЄХБ залежить від обласних об’єднань фінансово і Львівська область займає лідерські позиції в цьому плані. Також вдячний за те, що від області у Союзі працює пастор Львівської Центральної Церкви «Дім Євангелія» Ярослав Назаркевич, який відповідає за навчання в нашому братстві. І ще, мені подобається місцева команда по організації конгресу. Це молоді брати, які на все дивляться з оптимізмом і працюють з повною віддачею.

- Якщо б Ви, як Голова ВСЦЄХБ, вирішили написати послання церквам, про що б в ньому йшлося?
Це послання, напевно, складалося б з кількох частин. Я почав би з прославлення Ісуса Христа, написав про любов Божу, про благодать, про спасіння і прощення. В посланні було б чітко зроблено акцент на тому, що людина спасається не власними добрими справами, а завдяки тому, що Ісус помер за всіх нас. Друга частина була б написана у формі прохання до кожної церкви, кожної сім`ї, кожного віруючого про те, щоб вони дбати про єдність один з одним, бо в єдності наша сила. Третій момент, який варто було б відобразити – це заклик до благовістя в умовах даної нам свободи. Ми маємо великі можливості і невичерпні ресурси, тому церква не має права залишатися «воцерковленою». В церкві віруючі повинні черпати духовні сили, заряджатися енергією для того, щоб потім іти і свідчити оточуючим про Ісуса Христа. Четверта частина мого послання містила б нагадування про тих, хто були перед нами, – українських мужів віри, з яких нам потрібно брати приклад, бо вони в тяжких умовах були ревними в служінні Ісусу Христу і зберегли свою віру.

- В’ячеславе Васильовичу, що хочете побажати керівництву та церквам Львівської області?
Служіння кожної окремої церкви великою мірою залежить від пресвітера: як він надихне церкву, як він її поведе, як він буде співпрацювати з керівництвом області, як прислухається до рішень прийнятих в Союзі… Тому я бажаю пасторам навчитися прислухатися до керівництва. Не просто критикувати, а прислухатися.
Звертаючись до кожного члена церкви, хочу сказати наступне: церква – не футбол, де 22 гравці бігають, а всі решту сидять на трибунах і роблять свої коментарі. Церква – це вулик, де кожен знає своє місце, знає свій дар і трудиться не покладаючи рук. Тому, гуртуйтеся, бо в нас свята праця!
Бажаю всім віруючим Львівщини рясних Божих благословень і натхнення. Бажаю якнайкраще підготуватися до Конгресу і успішно провести його для слави нашого Господа.

Керівник інформаційного відділу ЛООЦЄХБ Олег Борис